De juiste ERP-oplossing voor een bedrijf hangt af van de omvang en ambities van een bedrijf. Maar als het gaat om het vernieuwen of upgraden van zo'n systeem, lopen sommige bedrijven in de val om systemen te willen toepassen die te complex zijn voor hun behoeften.
Redenen hiervoor zijn dat ze klaar willen zijn voor de toekomst, of dat een grote concurrent het ook gebruikt en denkt er succes mee te hebben. Of wellicht maken klanten ook gebruik van dit systeem, en kunnen dus op dit systeem worden aangesloten.
Maar grote ERP-systemen zoals SAP zijn vaak als een Space Shuttle, en systemen als MS Dynamics en Infor als een Boeing 747. Mooie techniek, enorme mogelijkheden, maar vaak te uitgebreid.
Begrijp me niet verkeerd: ik begrijp absoluut dat als een bedrijf meer dan 100 mensen in dienst heeft, meerdere vestigingen, enz., het een complexere oplossing nodig heeft. Maar de meeste plaatwerkbedrijven van 10 tot 100 man hebben zoiets niet nodig.
Vaak zijn ze beter af met een compactere oplossing, een pick-up truck of een hooguit een vrachtwagen.
Meer mogelijkheden is niet altijd beter. Alle mogelijkheden kosten veel energie om te verkennen. Daarnaast wordt vergeten dat grote, moderne ERP-systemen naast de aanschafprijs ook onderhoud en beheer vergen.
Vooral in het SaaS-tijdperk, waar maandelijkse abonnementen de initi毛le kosten verlagen, bestaat het risico dat men vergeet hoeveel totale kosten uit de hand lopen.
Daarom moeten we vaak eerst kijken of het huidige of een eenvoudiger ERP gebruikt kan worden. Idealiter zou het ontworpen moeten zijn voor de metaalindustrie. Als er tekorten zijn, moeten die worden opgevuld met moderne cloud-apps.
Overweeg je een nieuwe ERP te kiezen en wil je projectrisico's verkleinen, plan dan een kennismaking in. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we sneller live kunnen gaan met de nieuwe oplossing met minder kosten en kopzorgen.