Het vinden van de juiste balans tussen vakmanschap en digitalisering is meer een kunst dan een wetenschap. Flexibel blijven is voor veel bedrijven een uitdaging, maar toch wil je meer standaardprocessen die zorgen voor een consistente output: schaalbaarheid.
Digitalisering helpt bedrijven de productiviteit te verbeteren, maar niet alle softwaresystemen werken zonder beperkingen. En er zijn enkele gevallen waarin het niet mogelijk of wenselijk is om de gedefinieerde stroom van een softwaresysteem te volgen.
Veel plaatwerkbedrijven willen ook niet allemaal worden zoals de grote gevestigde online spelers, zoals 24/7 Tailor Steel. Ze willen iets doen met een persoonlijke touch, een beleving.
Vanuit strategisch oogpunt wil je misschien ook een eigen persoonlijkheid inbrengen en zo een reputatie op te bouwen met een innovatieve instelling en goede technische vaardigheden. Medewerkers willen meer dan op een groene knop drukken en wachten; ze willen ook trots zijn op wat ze kunnen.
Het probleem is dat je zonder digitalisering altijd achterloopt met ad hoc management. Je bent dus meer bezig met het blussen van branden dan met het voorkomen ervan.
Wat de toekomst betreft, denk ik dat hoe meer ik leer over digitale productie, hoe meer ik me realiseer dat de digitale fabriek een veel groter potentieel heeft dan alleen een product effici毛nter of sneller maken. Het is een nieuwe manier van denken over zakendoen.
Dit gaat niet over een toekomst waarin digitale fabricage vakmanschap vervangt. Het gaat erom de beperkingen van de losse software systemen te overwinnen door het beste van verschillende systemen samen te brengen tot een verbonden geheel. En hoe dit kan worden ingericht om optimaal te worden ingezet voor de uitdagingen van de klant.
Er zal altijd behoefte zijn aan vakmanschap, maar het is niet de eerste stap naar succesvolle groei. Dat leg je bovenop het technische fundament, het digitale systeem. Als je wilt groeien, concurrerend wilt blijven en winst wilt blijven maken, begint het eerst met een goede digitale basis.