Industrie 4.0 begint nadat een bedrijf moderne softwaresystemen heeft en de machines hierop zijn aangesloten.
Bijvoorbeeld: jouw fabriek heeft misschien een lasersnijmachine met koppeling naar de CAM-software en productieresultaten worden teruggekoppeld naar het ERP.
Het lijkt misschien dat dit echt hightech is, maar dit is geen Industrie 4.0. In plaats daarvan is het Industrie 3.0. Want: de data zit nog in silo's, bijvoorbeeld de ERP-software.
Pas nadat data vrijelijk kan worden uitgewisseld, kom je bij Industrie 4.0: inzicht en meer grip op je business.
Je kunt nu analyseren en een overzicht maken van de prestaties van de fabriek. Denk bijvoorbeeld aan een dashboard met daarin de voorspelde en actuele tijden van veel geproduceerde producten.
Op het moment dat je de hele fabriek kunt koppelen aan een centrale database, van kantoor tot shopfloor en terug, kun je vervolgens het proces analyseren en trends ontdekken.
Zodra je data gaat gebruiken om te voorspellen, bereik je uiteindelijk de heilige graal waarin processen zichzelf kunnen optimaliseren.
Bijvoorbeeld door machine learning toe te passen om productietijden automatisch te bepalen op basis van geometrische data in een 3D-model, of door planningen automatisch te laten aanpassen zonder menselijke tussenkomst.
Onderstaand diagram van geeft hier een meer visuele weergave van:
(Bron:聽Automation technology as a key component of the Industry 4.0 production development path)
Hoe pak je het aan?
Om met je slimme fabriek aan de slag te gaan, moet je eerst een goede basis hebben. Hoe je dit aanpakt, leg ik uit in een artikel: De 7 stappen naar een slimme autonome metaalbewerkingsfabriek.
Tegenwoordig kan software je helpen een doel veel sneller te bereiken. De meeste systemen zullen echter niet perfect aansluiten op jouw situatie. Hiervoor is het van belang dat je de beste systemen met elkaar integreert in het bestaande bedrijfsproces. Heb je hier hulp bij nodig, plan dan gerust een kennismaking in.