Nog niet zo lang geleden zaten we met onze handen in het haar: te veel personeel, te weinig werk.
Fast forward naar vandaag, en we zien een compleet ander beeld. De orderportefeuilles zijn vol, maar we komen handen tekort. Vooral in de techniek is het lastig om goede mensen te vinden die voor je willen werken.
Waarom is dit zo? Veel maakbedrijven zijn simpelweg niet aantrekkelijk genoeg voor (jong) talent. Verouderde werkwijzen, onduidelijke instructies, en soms ook de beloning spelen een rol.
Maar er is een oplossing: digitalisering. Niet als doel op zich, maar als middel om je bedrijf aantrekkelijker, efficiënter én winstgevender te maken.
Hier's hoe:
1. Digitale Werkinstructies
Vergeet stoffige mappen en onduidelijke handleidingen. Met digitale, visuele instructies op tablets maak je het werk niet alleen duidelijker, maar ook interessanter. Nieuwe medewerkers zijn sneller ingewerkt en maken minder fouten. Bovendien spreekt deze moderne aanpak jonge technici aan.
Praktische tip: Begin met het digitaliseren van de meest voorkomende taken. Gebruik video's, foto's en duidelijke stap-voor-stap instructies.
2. Slim plannen met Digitale Borden
Een digitaal planningsbord in de werkplaats doet wonderen. Het maakt de werkstroom inzichtelijk voor iedereen. Medewerkers zien direct wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar ook de betrokkenheid.
Praktische tip: Start met een eenvoudige digitale spreadsheet van de dag en upgrade later naar een geïntegreerd systeem dat communiceert met je ERP.
3. 'Tribal Knowledge' Vastleggen
De kennis van je ervaren krachten is goud waard. Maar wat als ze met pensioen gaan? Door hun expertise vast te leggen in een digitaal kennissysteem, behoud je deze waardevolle inzichten.
Praktische tip: Laat je senior medewerkers korte instructievideo's maken van complexe taken. Deze kun je later omzetten in gestructureerde digitale handleidingen.
4. Datagestuurd Werken
Met sensoren en slimme software kun je real-time inzicht krijgen in je productieproces. Dit stelt je in staat om sneller bij te sturen en efficiënter te werken.
Praktische tip: Begin met het meten van de output van je meest kritische machines, teams en processen. Analyseer deze data om knelpunten te identificeren.
5. Flexibele Werkomgeving
Digitalisering maakt het mogelijk om bepaalde taken op afstand uit te voeren. Dit kan je aantrekkelijker maken voor talent dat werk-privé balans belangrijk vindt.
Praktische tip: Identificeer taken die niet per se op de werkvloer of op kantoor hoeven plaats te vinden, zoals planning, orderinvoer of ontwerp, en maak deze vanaf afstand.
...
Het punt is: Digitalisering is niet alleen een oplossing voor je personeelstekort.
Het verhoogt de kwaliteit van je output, verbetert de werksfeer, en maakt je bedrijf toekomstbestendig. Het stelt je in staat om meer te doen met minder, zonder in te leveren op kwaliteit.
Bovendien merk je dat naarmate je meer digitaliseert, nieuwe mogelijkheden zich aandienen. Plotseling kun je makkelijker samenwerken met partners, sneller inspelen op klantwensen, en innovatiever zijn in je productaanbod.
De uitdaging van vandaag - het personeelstekort - kan zo de katalysator zijn voor een compleet gemoderniseerd en competitiever bedrijf.
Door nu in te zetten op digitalisering, bereid je je niet alleen voor op de toekomst, je creëert hem!